Logistiek

logistiekLean thinking

We spreken van Supply Chain en dan hebben we het ook over logistiek. Voor mij begint logistiek na verkoop en eindigt het bij aflevering aan de klant. Op Wikipedia lezen we: "Logistiek is de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten".

Iets van A naar B brengen is een proces. Dit proces bestaat veelal uit heel veel stapjes. Ik heb veel bereikt door processen tot in het kleinste detail uit te werken en dan via de Value Stream Map-methode te bepalen welke stapje waarde toevoegt en welke stap niet. Het elimineren van niet-waarde toevoegende stappen kan de doorlooptijd regelmatig behoorlijk verkorten.

Het logistieke proces en de automatisering zijn twee onderwerpen die een nauwe relatie tot elkaar hebben. Het gewenste logistieke proces moet goed aansluiten bij het ‘logistieke proces’ (de automatisering). De mate van het op elkaar aansluiten bepaalt in mijn ogen het succes.

Een ander aspect waar ik veel mee te maken heb gehad is het automatisch verwerken van magazijnhandelingen. Barcodes of chips, locaties, replenishment, termen die in een magazijn voorbijkomen. Het voorkomen van fouten door de introductie van barcodes is bewezen. Pickfouten zijn vrijwel uitgesloten, terwijl de voorraadnauwkeurigheid enorm toeneemt. In nieuw begrip heb ik zelf mogen introduceren, Virtual Truck, waarbij ik op vrijgekomen ruimte vakken heb gemaakt ter grootte van een oplegger. Hierin werden goederen door de week verzamelt ten behoeve van exportlanden. Een eenvoudiger beeld van een transportlading is niet te krijgen, terwijl de hele week door gepickt kan worden en men niet afhankelijk is van de dag van verzending.