Re- of herorganisatie

reorganisatieTen tijde van de verplaatsing van de productie van Eldon NV te Drachten naar Brasov In Roemenië, ben ik zeer betrokken geweest bij de afbouw van de productie en dus ook de afbouw in personeel.

Ik heb ervaren hoe het is, te werken met vakbonden, met de ondernemingsraad en –voor mij het allerbelangrijkste – met de individuele medewerker.

Ik heb vrijwel alle medewerkers kunnen bewegen mee te doen met outplacement trajecten en om een ervaringscertificaat (EVC) te gaan halen.

Slecht nieuws blijft slecht nieuws. De wijze waarop je omgaat met jouw medewerkers bepaalt het traject. Respect van begin tot eind. Eerlijk in de omgang. De belangen van de medewerker gelijk stellen aan de belangen van de werkgever en hier goed met iedereen over kunnen praten.

Met herorganiseren bedoel ik het omvormen van afdelingen naar een andere organisatiestructuur. Een proces waar interne sollicitaties aan de orde zijn. Je krijgt te maken met veel gevoeligheden en situaties waar je aan de ene kant de leiding en aan de andere kant de ondernemingsraad moet overtuigen van de te nemen stappen. Daarnaast staat een afdeling nooit alleen, je hebt buren in het organigram. Collega-afdelingen die mogelijk in een ander stadium van organisatieverandering zitten. Management Teamleden die anders staan ten opzichte van de uitgezette lijn en die evengoed moeten worden meegenomen. Een belangrijk punt is de snelheid. Ik heb de ervaring opgedaan dat je op de ene plek niet snel genoeg kunt aanpakken, terwijl je het op een andere plek rustiger aan moet doen.